Agatha Christie

Dame Agatha Christie (geboren als Agatha Mary Clarissa Frary Miller, 15 september 1890 - 12 januari 1976) was een Engels schrijfster, die het meest bekend werd door haar detectiveromans. Zij kreeg de bijnaam 'Koningin van de Misdaad' (Queen of Crime). Zij is de meest verspreide auteur aller tijden, en in elke taal. Enkel van De Bijbel en Shakespeare zijn er meer exemplaren verkocht. Agatha Christie schreef 80 misdaadromans, 19 toneelstukken en zes romans.

Biografie

Ze werd geboren in de Zuid-Engelse badplaats Torquay in Devon als jongste van drie kinderen. Ze was een creatief, maar verlegen en teruggetrokken kind dat moeite had haar emoties te uiten en eerst haar heil zocht in de muziek, later in het schrijven. Ze ging nooit naar school, maar werd onderwezen door een gouvernante. In 1914, ze was toen 24 jaar, trouwde ze met Kolonel Archibald Christie, oorlogsvlieger in het Royal Flying Corps. Ze kregen 1 dochter, Rosalind, en scheidden in 1928.

In 1926 werd heel Engeland opgeschrikt door het bericht van haar spoorloze verdwijning. Drie weken bleef ze onvindbaar, tot de politie haar aantrof in een klein hotel. Ze verklaarde dat ze haar geheugen kwijt was. Haar hele verdere leven zou ze over het voorval blijven zwijgen. Het is echter aannemelijk dat het verband hield met de scheidingsaanvraag van haar echtgenoot Archie, die een verhouding had gekregen met een andere vrouw.

In 1930 hertrouwde ze met Sir Max Mallowan, een archeoloog, met wie ze jarenlang in het buitenland woonde.

In 1971 werd ze voor haar verdiensten als schrijfster 'geridderd' waarbij ze de Britse onderscheiding Dame Commander of the British Empire (DBE) verkreeg. Verder ontving ze ook een eredoctoraat in de letteren.