Aad van den Heuvel

Aad van den Heuvel (Sliedrecht, 28 juni 1935) is een Nederlandse oud-journalist en programmamaker.

Aad van den Heuvel studeerde na zijn HBS voor sportleraar, maar werd freelance sportverslaggever voor diverse kranten. In 1959 kwam hij bij de KRO langs voor een interview met directeur Jan Castelijns; die verkeerde in de veronderstelling dat Van den Heuvel kwam solliciteren. Hij werd meteen aangenomen. Als naam voor een nieuwe actualiteitenrubriek suggereerde Van den Heuvel Focus. "Mooi", antwoordde Castelijns, "daar maken we Brandpunt van." En Brandpunt was geboren.

Tot 1973 was Van den Heuvel verslaggever en presentator van Brandpunt, en bereisde in die hoedanigheid de hele wereld. Brandpunt maakte naam met uitgebreide reportages. Verslaggevers waren onder meer Willibrord Frequin, Ed van Westerloo, Fons de Poel en Ad Langebent.

Na 1973 maakte Van den Heuvel een aantal speciale programma's, zoals de J.C.J. van Speykshow, Cursief en de Alles is Anders-show, later gevolgd door De Ver van mijn Bed-show en Middageditie. Grote bekendheid bereikte hij eind jaren tachtig met Ook dat nog!. Van den Heuvel was de anchorman van dat humoristische consumentenprogramma, dat verder werd gedragen door Sylvia Millecam, Erik van Muiswinkel, Hans Böhm en Gregor Frenkel Frank.

Door zijn vele reizen had Van den Heuvel een ruime blik op de wereld gekregen. Hij betreurde dat langere reportages over de Derde Wereld, zoals hij die voor Brandpunt maakte, steeds minder op televisie te zien waren. Die onvrede motiveerde hem tot het oprichten van De Nieuwe Omroep, die in 2005 een zendmachtiging kreeg, nadat zij met Nutopia was gefuseerd tot Llink.

Aad van den Heuvel is getrouwd met regisseuse Annette Kentie. Hij is de vader van de journalisten Mark van den Heuvel (Het Parool) en Caroline van den Heuvel (TweeVandaag).