William Shakespeare

William Shakespeare, in een prent van Martin Droeshout op de titelpagina van de First Folio

William Shakespeare (geboren 23 april 1564, gedoopt 26 april 1564, overleden 23 april, 1616) is een Engels toneelschrijver en dichter. Hij wordt door velen gezien als de beste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Shakespeare schreef tragedies en komedies. Daarnaast schreef hij 154 sonnetten en een aantal langere gedichten.

Over het algemeen wordt gedacht dat de meeste van de aan hem toegeschreven stukken zijn geschreven in de periode 1585–1610.

Leven

De galerijen in het (gereconstrueerde) Globe Theatre, London, waaraan Shakespeare verbonden was.

Shakespeare wordt geboren in 1564 in Stratford-upon-Avon, Engeland. Er wordt vermeld dat hij op 26 april is gedoopt, en daarom wordt 23 april over het algemeen gezien als zijn geboortedatum. Dit omdat men normaal 3 dagen na de geboorte werd gedoopt. Hij trouwt met Anne Hathaway in 1582, waarschijnlijk naar aanleiding van een zwangerschap. Er is uit deze tijd verder weinig van hem bekend. Dit wordt anders vanaf het moment dat hij opduikt in de theaters van Londen. Shakespeare was vader van 2 dochters (Sussanah en Judith) en een zoon (Hamnet).

Shakespeare wordt acteur, schrijver en uiteindelijk mede-eigenaar van een toneelgezelschap dat bekend stond als The Lord Chamberlain's Men, genoemd naar de aristocraat die hen sponsorde. Jacobus I van Engeland adopteerde het gezelschap later. Daarna stond het gezelschap bekend als The King's Men. Uit verschillende documenten uit die tijd blijkt dat Shakespeare een rijk man werd in de jaren dat hij in Londen woonde en werkte. Hij stopte met werken rond 1611 en hij overleed op 23 april 1616 - wellicht is dit de reden dat zijn geboortedatum ook op die dag wordt gezet. Over de religie van Shakespeare is altijd veel discussie en onzekerheid geweest. De Nederlandstalige onderzoeker drs. M.W.J. van Hout beargumenteert dat hij in het geheim katholiek moet zijn geweest [1].