Phil Bosmans

Phil Bosmans (Gruitrode, 1 juli 1922) is een Belgische pater en schrijver.

Biografie

Bosmans werd geboren in het Limburgse Gruitrode op 1 juli 1922. Zijn vader was een kleine boer. Het gezin telde vier kinderen. Toen hij zestien was verhuisde de familie naar Genk. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in de onmiddellijke omgeving van de mijnen en de mijnwerkers.

In 1941 trad hij in Rotselaar in bij de paters Montfortanen. Hij bleef er tot het einde van de oorlog. In 1945 trok hij naar Oirschot in Nederland waar hij op 7 maart 1948 priester werd gewijd.

In 1954 was Phil Bosmans ingestort. Twee jaar lang kon hij amper iets doen. Zijn oversten wilden hem niet belasten en gaven hem veel vrije tijd. Zo kon hij ingaan op het verzoek van pater Loop om Bond zonder Naam in Vlaanderen te helpen uitbouwen. Vanaf 1957 heeft Phil zich volledig gaan toeleggen op de realisatie ervan.

Uitgeverij Lannoo kwam met de idee honderd telefoonboodschappen die hij geschreven had, te bundelen tot het boek ‘Menslief, ik hou van je’. Het verscheen in 1972. Het werd het meest verkochte boek in Vlaanderen. Het is vandaag aan zijn zesenvijftigste druk toe. Alleen in Vlaanderen en Nederland werden er 800.000 exemplaren verkocht. In Duitsland alleen werden tot vandaag in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Het boek is zelfs vertaald naar het Esperanto.

In 1968 en 1991 ontving Phil Bosmans de Visser Neerlandiaprijs. In datzelfde jaar mocht hij ook de prijs van de Vlaamse Gemeenschap in ontvangst nemen.

Tot 1991 was Phil Bosmans voorzitter en afgevaardigd beheerder van Bond zonder Naam. Op 1 juli 1991 werd hij officieel opgevolgd door de Scheutist Frans Van Oudenhove.

In december 1994 kreeg de Phil een zwaar verkeersongeval. Enkele maanden later werd hij bovendien nog getroffen door een herseninfarct. Sinds de beroerte is pater Bosmans gehandicapt. Zijn rechterarm en -been zijn verlamd.